Horúce novinky
recent

Jak prosvětlit tmavý byt? Poradíme vám triky, které fungují!

Velkoformátová okna nabídnou hodně světla, to ví každý. Ale ne vždy a ne všude se dají použít. A přesto se doma nemusíte cítit stísněně. Nabízíme vám triky, které projasní i tmavý byt. 


Interiér zařízený ve stylu glamour je výbornou ukázkou zásad, jak prosvětlit domov: zrcadlový strop, bílá lesklá dlažba, na bílo lazurované posuvné dveře a nábytek, stolek s deskou z broušené mosazi či originální křišťálové lustry.


Křišťálový šperk 
 „Křišťálové lustry odrážejí světlo za každých okolností, a navíc jsou trendy. Používají se dokonce i do super moderních domovů. Pokud se hodí i k vám, mějte na paměti jednu zásadu: křišťálový lustr by měl být skutečně hodnotný, vyrobený z kvalitního broušeného skla. Prostě šperk v bytě. Různé napodobeniny můžou působit nepatřičně, až trapně,“ uvádí Eva Stalder.


Dojem lepšího prosvětlení evokují správně použité barvy – to je základ, který se prolíná všemi prvky interiéru. Hodně pomůže i použití umělého osvětlení, skla, lesku a někdy dobře funguje i to, co do vašeho bytu nedáte.

 

1. Inspirace přichází ze severu

Podle bytové architektky Evy Stalder je dobré držet se zásad typických pro skandinávský styl: „Ten je prosvětlováním interiérů přímo pověstný, právě kvůli nedostatku denního světla, zejména v zimních měsících. A protože i my žijeme na severní polokouli, máme stejně jako Skandinávci denní světlo zbarvené více do modra,“ vysvětluje. Podstatné tedy je, aby použité barvy působily vzdušně, lehce, násobily pocit světla a prostoru.

2. Barevná nabídka

„Prakticky jde o poměrně omezenou paletu barev. Kromě bílé se používá světle šedá, světle modrá, světlezelená (studené odstíny, například stříbrozelená, mátovo-zelená a podobně). Teplou paletu potom zastupuje sytá višňově červená,“ říká Eva Stalder. Zdá se vám to málo? Tak zvažte ještě teplou žlutou nebo oranžovou, které připomínají slunce.

3. Bílá jako základ

Jednu z možností pro moderní interiér nabízí čistě bílé provedení. Můžete si vyhrát s kombinacemi různých materiálů, dokonce i s různými odstíny bílé (byť se zdá, že bílá je přece jen jedna) a také s povrchovými úpravami, 3D efektem a podobně. Právě struktura dělá s materiály divy, i když vsadíte na jednu převažující barvu.

4. Podlahy a dveře

„Tady je třeba zvolit takový materiál podlahoviny, která odráží světlo, tedy bílou nebo světlé odstíny dřeva či jejich imitace. Některé dřeviny, třeba javor, nabízejí přirozený hedvábný lesk, jenž se dá znásobit lakováním. V kurzu jsou i na bílo mořené tvrdší dřeviny (dub a podobně). Zde pomůže rovněž lesk. Maximální efekt světelného odrazu zabezpečí keramické i kamenné dlažby, včetně umělého kamene, s velmi vysokým leskem,“ uvádí Eva Stalder. A to, co platí pro dřevěnou podlahu, se dá snadno aplikovat i na dveře.

5. Co může chybět

Jakékoli předěly místnosti (třeba i jen polozapuštěné příčky, paravány, nábytkové sestavy umístěné ve středu místnosti pro její optické členění…) tmavým interiérům nesluší. S jedinou výjimkou, a tou je sklo. Dokonce i okna je lepší ponechat jen tak, bez textilií. Pokud vám ale odkrytá okna nejdou pod nos, vybírejte jim spíše transparentní materiály, s leskem, s efektem kovu, bílé nebo ve světlých pastelových barvách (s rustikálními interiéry budou ladit i římské rolety nebo žaluzie v dekoru světlého dřeva).

6. Potřebná svítidla

V interiérovém designu mnohdy platí, že méně je více, ale v případě tmavých bytů a svítidel spolehlivě funguje opak – hodně je lépe. Svítidla vybírejte nejen esteticky, ale také prakticky.

„Můžete použít například i lištu s několika světelnými zdroji, která se připevňuje na strop, a je vybavená buď svítidly vytvářejícími rozptýlené světlo, nebo bodovkami, které osvětlí konkrétní místo,“ uvádí designérka Klára Hausenblasová z Ikea.

Vždy je však třeba, aby svítidla působila lehce a vzdušně. Můžou být vyrobená z plastu, drátů, kovových proužků, nebo i z papíru, vyplétaného proutí, či naopak z velmi originálních materiálů, jako jsou mušle a podobně. Jakmile je rozsvítíte, začnou „házet“ na stěny a strop „prasátka“, a váš domov se rozzáří.


Čeho si v tmavším pokoji můžete dopřát v hojném množství a nikdy neuděláte chybu? Světelných zdrojů. Například několik stropních doplňte podsvícením skříněk či poliček


A jaké triky používáte na optické rozjasnění interiéru vy?

Autor: Marcela Škardová
Obrázky: Eva Stalder Design
Zdroj: http://www.prozeny.cz
Celý článok: http://www.prozeny.cz/magazin/bydleni-a-zahrada/interier-a-nabytek/39849-jak-prosvetlit-tmavy-byt-poradime-vam-triky-ktere-funguji 





Eva Stalder

Eva Stalder

1 komentár:

  1. Mimo svítidel, která jsou určená k centrálnímu osvětlení interiéru, můžete také použít stojací lampy http://www.uni-svitidla.cz/stojaci-lampy , které pomůžou případně osvětlit i tmavé kouty v interiéru.

    OdpovedaťOdstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.