Horúce novinky
recent

Vintage style pro osvobozenou domácnost


Rekonstrukce bytu z 30-tých let, Praga 6- Bubeneč, ČR

Hudební salon krásné Romanky



Prvorepublikový byt na dobré pražské adrese patřil kdysi nevidomé klavírní virtuózce. Měla jsem štěstí, viděla jsem ho v původním stavu i se zařízením a osobními věcmi. Rázem na mě dýchlo dětství - v kuchyni stará kredenc, stůl s necky na mytí nádobí, každá vařečka, lžička ... všechno to bylo téměř sto let staré!

Rekonstrukce probíhá od gruntu včetně elektroinstalací. Terazzo na chodbě a v koupelně jsem ponechala. I původní parkety, okna, dveře, kamna. Našla jsem vybavení kuchyně ze solitérních kusů, které silně evokuje to původní, které už bohužel nešlo zrekonstruovat.
Dominantu bytu, impozantní klavírní křídlo, dostali žáci hudební školy. Vzpomínka na zašlé časy však v bytě zůstane. V podobě šatní secesní skříně v předsíni, ostatního mobiliáře a ve všech těch vařečkách a lžičkách, které se vracejí do obnovené kuchyně.


 





Vintage style pro osvobozenou domácnost


Rekonstrukce bytu krásné Romanky nakonec dopadla zcela jinak než je na původních vizualizacích... 

Ukázalo se, že je třeba nově provést elektroinstalace, vodoinstalace, omítky a rozpočet byl omezený. Repase oken, dveří, parket musí ještě počkat, všechno se jen umylo a namísto 3D panelů šli na stěny voděodolné akrylové stěrky. Do bytu se nastěhuje parta mladých lidí, která umí ocenit krásu starých věcí a při tom nemusí dávat pozor, zda při případné pařbě něco nepoškodí. A tak se Romankin oprýskaný kuchyňský stůl vrátil na své místo a s ním i ostatní krámy. Pracovní desky jsou z poctivého masivního dřeva, plynový sporák nahradila sklokeramická deska. V koupelně a ve vstupní hale zůstala původní teracová podlaha. Už jen podlahové lišty a závěsy a hotovo. Jako kdyby se tu zastavil čas ...

Během rekonstrukce zavítal soused, který bydlí za stěnou bývalého hudebního salonu. Že když se už dělají nové omítky, zda by nešlo tu jeho stěnu opatřit zvukovou izolací, on že rád na to finančně přispěje. Zvuková izolace se udělala. Hudební salón se totiž chystá ožít rockovou hudbou na plné pecky.


Text, návrh interiéru a fotografie: Eva Stalder 





Eva Stalder

Eva Stalder

5 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já si myslím, že je parádní, když se povede zakomponovat nějaké vintage prvky do moderního interiéru. Taky se o to teď u nás doma snažím. Máme to tu zařízené poměrně moderně, tak se to teď tak trochu snažím "rozbít" tím, že do domu pořád sháním nějaké drobné starožitnosti. Různé staré dekorace a takové věci. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Souhlasím s vámi. Mě například ale celkem štve když někdo na sílu chce nacpat moderní prvky do retro interiéru. Často to jde vidět u zrekonstruovaných bytů v prvorepublikových činžácích. Máte krásný byt, kde je všechno původní, opravené a to celé například hyzdí moderní laminátová podlaha. Mám právě kamaráda, který se do takového bytu nastěhoval a vždy když tam přijdu, tak si říkám, že tam prostě něco nesedí.

      Odstrániť

Autorské práva: Eva Stalder. Používa službu Blogger.